Strony

poniedziałek, 18 listopada 2013

Musicie zrobić to ciasto!

Na ten przepis natknęłam się przeglądając u przyjaciół książkę "Ciasta, ciastka i takie tam" Agaty Królak.
Jak tylko przeczytałam "…chodzi o to, żeby w środku czekolada była rozpuszczona jeszcze…" od razu wiedziałam, że to przepis dla mnie :) no i jeszcze czas pieczenia…12 minut!

Powiem tak…to ciasto jest genialne!
Szybkie w przygotowaniu i przepyszne!
Najlepsze jeszcze ciepłe z kubkiem zimnego mleka :)

Przepis: ( za Agatą Królak)

4 jajka
2/3 szklanki cukru
180 g margaryny
200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubijamy z cukrem. Margarynę rozpuszczamy z czekoladą. 
Do ubitych jajek dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę.
Tyle.
Do piekarnika na 220 stopni na dokładnie 12 minut.



29 komentarzy:

  1. o losie ja próbuję być na diecie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. E tam…takie jedno ciasto nie zaszkodzi :) podzielisz się z mężem :)

      Usuń
  2. oo proste:) to może mi wyjdzie:) zrobię chyba jutro:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł, wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że smaki mamy podobne :)
    Powoli szykuję dla was mikołajkowe prezenty :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekoladę rozpuścić e kąpieli wodnej czy w garnku po prostu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekoladę rozpuścić razem z margaryną, trzeba tylko cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło :)
      Daj znać jak wyszło :)

      Usuń
    2. ok :)
      bo kąpieli wodnej nigdy nie próbowałam - nie mam jakoś specjalnej miski do tego, a o zwykłą szklaną się boję, że pęknie

      Usuń
  6. nie czytaaaam tego o tej porzeeee aaaaa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olga! 12 minut! Z przygotowaniem nie więcej niż 24 minuty…przed ciszą nocną zdążysz :)

      Usuń
  7. Alez mi smaka narobilas! Oj Ty niedobra! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. dzisiaj robimy z Jaskiem!!!
    Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Hem... ale mam smaka teraz :D

    OdpowiedzUsuń
  10. dietę szlag trafił! zabieram się za robienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy to nie jest popularne ciasto brownie?

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobione, ale jakos nam nie wyszlo. Wlozylismy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na rowno 12 min i po wyciagnieciu gora byla juz troszkę przypalona, a srodek trochę w niektorych miejscach luzny ...ale w miare smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj…nie wiem dlaczego Wam nie wyszło…następnym razem wyjdzie na pewno ;)
      ps. a w jakiej foremce robiłaś? ja robię w tortownicy…

      Usuń
  13. Jak mus to mus - bedziemy robic:)

    OdpowiedzUsuń
  14. W piekarniku co grzeje jak chce, też wyjdzie? Bo u nas taki jegomość zafochowany, co raz 200 raz 220 stopni:D

    OdpowiedzUsuń
  15. Nawet nie wiesz jakie to szczęście, że nie przepadam za ciastami z gorzką czekoladą - pewnie już bym drugie ciasto zjadała :)

    OdpowiedzUsuń
  16. To chyba jest jakieś brownie! Ja robiłam podobne z gazetki biedronkowej - jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  17. Aż mi ślinka pociekła. Ostatnio za mną chodziło jakieś ciasto, muszę spróbować. Nie przepadam za gorzką czekoladą, ale w cieście może być całkiem całkiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Melduję - dziś zrobiłam, pyszne i szybko się robi a jeszcze szybciej znika !

      Usuń
  18. o żeszty... ja tu warzywa na parze gotuję, a Ty z takim przepisem..i to jeszcze z 12 minutowym!

    OdpowiedzUsuń
  19. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...